0
Terug naar overzicht

Kat thuis overleden: wat nu?

20/12/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Kat thuis overleden

Het verlies van een geliefd huisdier zoals een kat is ontzettend verdrietig. Wanneer een trouwe metgezel thuis overlijdt, worden we geconfronteerd met zowel verdriet als de behoefte om op een respectvolle manier afscheid te nemen. Ook kun je je afvragen welke stappen je moet ondernemen voordat je je kat het gewenste afscheid geeft. Daarom delen we in dit artikel informatie en tips voor wat je kunt doen wanneer je kat thuis overlijdt.

Vaststellen dat je kat is overleden

Als je het vermoeden hebt dat je kat is overleden, omdat hij of zij bijvoorbeeld roerloos op de grond ligt, kun je dit op diverse manieren zelf thuis vaststellen. Je kunt vaststellen dat je kat is overleden als:

  • je kat niet meer beweegt, ook niet wanneer je voorzichtig tegen het lijfje duwt;
  • je geen ademhaling meer waarneemt;
  • je geen hartslag meer voelt. Bij honden en katten kun je dit vlak achter de voorpoot voelen;
  • er helemaal geen reflexen meer zijn, bijvoorbeeld het knipperen van de ogen. Dit kun je testen door zachtjes met je vinger het ooglid of het hoornvlies van het oog aan te raken.

Ook belangrijk om te weten:

  • De hoornvliesreflex is de laatste reflex die bij huisdieren verdwijnt bij het sterven.
  • De ogen blijven vaak open wanneer een dier overlijdt.

Kat thuis overleden: wat nu?

Als jij degene bent die de kat heeft aangetroffen in huis en even een moment voor jezelf hebt genomen om het (plotseling) overlijden van je geliefde kat te laten bezinken, kun je vervolgens je huisgenoten op de hoogte stellen hiervan. Je kunt dit direct doen of, als bijvoorbeeld je partner of kinderen niet thuis zijn, nog even wachten op een moment dat jou het meest geschikt lijkt. Neem de tijd om in alle rust afscheid te nemen van je kat, individueel of samen. Bedenk bijvoorbeeld (samen) een mooi ritueel als laatste groet. Dit kan helpen bij het verwerkingsproces. Of overweeg om een herdenkingsbijeenkomst te houden of een andere mooi gebaar als eerbetoon aan je kat, zoals het maken van een fotoboek of een herinneringsplek in huis. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen bij het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst voor je overleden kat? Neem dan contact met ons op. Bel 010 820 97 53, stuur een bericht via WhatsApp of mail info@remembermepets.nl

Neem eventueel contact op met een dierenarts of een dierencrematorium

Als je ervoor kiest om je kat te laten cremeren, kan een dierenarts of een dierencrematorium je helpen met de benodigde stappen en opties. Het overlijden van een dier is geen spoedgeval. Indien je kat overlijdt buiten de openingstijden van desbetreffende praktijk, leg het dier dan op/in plastic en op een koele plaats. Overlijdt je kat in de nacht? Dan kun je de volgende ochtend contact opnemen met de dierenarts.

Mogelijkheden na het overlijden van je kat

  • Begraven op een dierenbegraafplaats.

  • Kiezen voor een crematie bij een dierenuitvaartcentrum.

  • Achterlaten bij de dierenarts (dit kan echter alleen in hoge uitzondering).

  • Je mag het dier ook naar een gemeentelijk verzamelpunt brengen.

  • Je kat laten ophalen door een dierenambulance.

  • Je overleden kat begraven in eigen tuin.

Let op! Je mag je overleden kat niet in de vuilnisbak of biobak gooien.

Kat thuis overleden: extra tip

Ten slotte is het goed om te onthouden dan het belangrijk is om op jouw eigen manier afscheid te nemen van je overleden kat en je emoties in jouw eigen tempo te verwerken. Iedereen rouwt immers anders, dus geef jezelf de tijd die je nodig hebt.

Bron: Care4Animals, NVWA

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje