0
Terug naar overzicht

Wat is de rol van huisdieren bij rouwverwerking?

25/07/2023
Redactie
Delen:
vrouw omhelst hond - rememberme pets - rouw

Er zijn veel voordelen aan het hebben van een huisdier. Eigenaren van gezelschapsdieren zijn over het algemeen gelukkiger, wat een positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar wist je dat huisdieren ook een belangrijke rol kunnen spelen bij rouw?

De rol van huisdieren bij rouwverwerking

Knuffelhormonen

De verklaring voor de positieve rol van huisdieren bij rouw is eigenlijk vrij simpel: we knuffelen onze huisdieren, en knuffelen maakt ons gezonder. Tijdens een goede knuffel maken onze hersenen oxytocine aan, ook wel bekend als het 'knuffelhormoon'. Dit hormoon kan een gevoel van welzijn teweegbrengen, wat natuurlijk een enorme positieve invloed heeft op onze algehele gezondheid. Huisdieren hebben ook de deugd van onvoorwaardelijke liefde. Een hond of kat oordeelt niet en is altijd beschikbaar voor een knuffel.

Andere gezondheidsvoordelen

Nu duidelijk is dat huisdieren een positief effect hebben op rouw, kun je je afvragen of er nog verschillen zijn tussen verschillende huisdieren. Vooral honden zijn ongelooflijk sociaal en kunnen onze emoties perfect aanvoelen. Geen wonder dat deze "beste vriend van de mens" al eeuwenlang wordt gebruikt, in goede en slechte tijden. Maar deze viervoeters hebben meer voordelen waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht. Voor huisdieren zorgen kan zowel bevredigend als afleidend zijn, omdat je tenslotte altijd een dag moet werken. Voeg voor honden een wandeling toe. Dit zorgt ervoor dat je gezonde gewoonten hebt en wandelingen zullen je helpen om elke dag wat frisse lucht te krijgen. Dit verhoogt op zijn beurt de productie van vitamine D, wat ook wonderen doet voor je energieniveau en algehele fysieke en mentale gezondheid. En het is natuurlijk gewoon plezierig om een ommetje te maken, zo kom je ook in contact met anderen.

Trouwe viervoeter als therapeut

De genezende kracht van honden is zo groot dat ze steeds vaker als vorm van therapie worden ingezet. Vooral in de Verenigde Staten wordt het vaak gebruikt om slachtoffers te helpen bij het verwerken van grote gebeurtenissen. Dit gebeurde na de terroristische aanslagen van de Boston Marathon en de schietpartij in de disco in Orlando. Maar laten we de soldaten met posttraumatische stress niet vergeten. Ook in Nederland worden steeds vaker troosthonden (vaak Labradors) ingezet. Het is duidelijk dat de echte therapeut in onze trouwe viervoeter schuilt. Hoewel dit stuk zich vooral richt op honden als genezende dieren, kunnen ze natuurlijk getroost worden door andere huisdieren. Als je nog geen huisdier hebt, is dit misschien het moment om er een aan te schaffen. En misschien vind je in dierenasielen de trouwste dieren. Alleen al de onvoorwaardelijke liefde en voldoening die het geeft, is het overwegen waard. 

Lees meer over wat te doen wanneer jouw huisdier is overleden

De rol van huisdieren bij rouwverwerking; waar op letten?

De rol van huisdieren bij rouwverwerking kan dus zeer positief zijn. Maar een huisdier 'neem' je natuurlijk niet zomaar. Vergeet niet dat er veel zorg bij komt kijken. Heb je daar geen tijd voor of heb je er gewoon geen zin in? Dan kun je natuurlijk altijd overwegen om af en toe te vragen of je de hond van een vriend mag uitlaten. Ook zoeken ze regelmatig vrijwilligers bij dierenasielen die voor dieren kunnen zorgen. Dit zal je niet alleen troosten, maar het zal ook dieren helpen die meer aandacht en zorg nodig hebben. 

Bronnen: Vrouw.nl - Psychology Today - Friends with benefits: Pets make us happier, healthier

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje