Wanneer je huisdier ziek is of ouder wordt, kan het helpen om vooruit te denken. Maar wat kun je alvast regelen als je huisdier overlijdt? Hoewel het een verdrietig onderwerp is, geeft een goede voorbereiding rust en ruimte om later goed afscheid te nemen van je maatje. In dit artikel helpen we je op weg.
Waarom vooruit plannen troost kan bieden
Veel mensen vinden het moeilijk om na te denken over het overlijden van hun huisdier. Toch kan het regelen van praktische zaken vóór dat moment juist helpen. Het geeft je de ruimte en rust om op een liefdevolle manier afscheid te nemen, zonder overhaaste beslissingen te hoeven maken.
1. Het voorkomt stress op een emotioneel moment
Wanneer het moment daar is, overheersen vaak verdriet en emoties. Door vooraf al keuzes te maken, hoef je dan niet te zoeken naar oplossingen of moeilijke beslissingen te nemen. Alles is al geregeld, zodat je je volledig kunt richten op het samenzijn en de laatste momenten.
2. Je maakt bewustere keuzes die passen bij je wensen
Door vooraf te plannen, heb je de tijd om stil te staan bij wat écht belangrijk voor je is. Wil je een bepaalde afscheidslocatie? Welke vorm van crematie of begrafenis kies je? Wil je een tastbaar aandenken aan je huisdier laten maken? Dit zijn allerlei zaken die je nu al kunt uitzoeken, zonder tijdsdruk.
3. Je kunt je volledig richten op het afscheid en de herinnering
Als de praktische zaken al vastliggen, ontstaat er ruimte voor het creëren van mooie, waardevolle herinneringen. Je kunt stilstaan bij de betekenis van jullie tijd samen en bewust afscheid nemen op een manier die troost biedt. Het geeft je de kans om echt te voelen, te herinneren en het leven van je huisdier te eren.
Wat kun je alvast regelen als je huisdier overlijdt?
Hieronder vind je een overzicht van dingen die je vooraf kunt bespreken of regelen. Zo ben je voorbereid, zonder dat je het moment overhaast hoeft te beleven.
1. Kies tussen crematie of begrafenis
Een van de belangrijkste keuzes is wat je na het overlijden wilt doen met het lichaam van je huisdier. Je kunt kiezen voor:
-
Begrafenis – op een dierenbegraafplaats of in je eigen tuin (mits toegestaan)
Informeer alvast naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben online informatie beschikbaar.
2. Zoek een betrouwbare uitvaartondernemer
Je kunt zelf alvast op zoek gaan naar een uitvaartondernemer in de buurt die dierenuitvaarten verzorgd. RememberMe kan jou hier bij helpen in Rotterdam e.o.. Denk aan:
-
Ophalen van je huisdier thuis of bij de dierenarts wanneer het zover is
-
Mogelijkheid tot afscheid nemen in een speciale ruimte
-
Keuze uit verschillende urnen of herinneringsproducten
3. Bespreek wensen binnen je gezin
Vooral als je samenwoont of kinderen hebt, is het belangrijk om met elkaar te praten over het afscheid van jullie huisdier. Stel bijvoorbeeld vragen als:
-
Willen we erbij zijn als het dier wordt ingeslapen?
-
Wat vinden we belangrijk tijdens het afscheid?
-
Willen we iets bewaren, zoals een plukje vacht of een pootafdruk?
- Denk ook alvast na over wat je met de spullen van je huisdier wilt doen. Bewaren, weggeven of een speciale bestemming geven?
Door dit vooraf te bespreken, komt niemand voor verrassingen te staan en houden jullie meer tijd over om er voor elkaar te zijn wanneer het moment van afscheid nemen daar is.
4. Denk na over tastbare herinneringen
Sommige mensen vinden het fijn om nu al na te denken over herinneringen die ze willen bewaren. Denk aan:
-
Foto’s of video’s die je nog wilt maken
-
Een mooi doosje of urn kiezen
-
Een gedenkplek in huis of in de tuin
Dit soort tastbare herinneringen kunnen later veel troost bieden. Klik hier voor meer inspiratie om een huisdier te herdenken.
5. Informeer bij je dierenarts
Bespreek met je dierenarts wat je kunt verwachten in de laatste levensfase. Zij kunnen je informeren over:
-
Signalen dat het tijd is om afscheid te nemen
-
Mogelijkheden voor euthanasie thuis of op de praktijk
-
Praktische zaken na het overlijden
Veel dierenartsen denken graag met je mee en kunnen je ook doorverwijzen naar organisaties die jou kunnen helpen met het afscheid van je huisdier.
6. Overweeg een huisdierenverzekering of maak een spaarpotje
Veel mensen vragen zich af of er zoiets bestaat als een uitvaartverzekering voor huisdieren, net zoals we die voor mensen kennen. Het korte antwoord is: nee, een echte uitvaartverzekering speciaal voor dieren is er niet. Toch zijn er wel mogelijkheden die helpen om de kosten rond het afscheid op te vangen. Sommige huisdierenverzekeringen bieden een (kleine) vergoeding voor euthanasie en crematie. Deze dekking is vaak een aanvullende optie en de bedragen zijn meestal beperkt, bijvoorbeeld tussen de €100 en €300. Vraag dit altijd na bij de verzekeraar. Een andere mogelijkheid is om zelf een klein spaarpotje op te bouwen. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en kun je bewuste keuzes maken die passen bij het afscheid dat je voor ogen hebt.
Het overlijden van een huisdier is een ingrijpend moment. Door op tijd na te denken over wat je kunt regelen, geef je jezelf de ruimte om later bewust afscheid te nemen. Het zorgt voor rust, ruimte en overzicht.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.