0
Terug naar overzicht

Dierencrematie: informatie en veelgestelde vragen

18/06/2024
Redactie
Delen:
roze rozen - crematie as - doosje met as - rememberme pets

Het verlies van een huisdier is een verdrietige ervaring. Het kiezen van de juiste manier om afscheid te nemen kan een belangrijke stap zijn in het rouwproces. Een veel gekozen optie is een dierencrematie. In dit artikel vertellen we meer over het crematieproces van huisdieren en beantwoorden we veelgestelde vragen over de dierencrematie.

Wat is een dierencrematie? 

Na het maken van een afspraak met het dierencrematorium kun je ervoor kiezen om je overleden huisdier zelf te brengen. Als je dat niet wilt of kunt, biedt het crematorium vaak de optie om je huisdier op te halen, zowel bij jou thuis als bij de dierenarts. Daar wordt het dier individueel of gezamenlijk gecremeerd, afhankelijk van de wensen van de eigenaar. Bij een individuele crematie ontvangt de eigenaar de as van hun huisdier, terwijl bij een gezamenlijke crematie de as vaak wordt verstrooid op een speciaal terrein. Dierencrematie biedt eigenaren een waardig en respectvol alternatief voor het begraven van hun huisdier, en helpt hen bij het rouwproces door een tastbare herinnering te creëren.

Verschillende opties voor dierencrematie

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor dierencrematie, afhankelijk van de wensen van de eigenaar. 

Individuele crematie 

Een individuele dierencrematie is een crematieproces waarbij een huisdier apart wordt gecremeerd. Dit zorgt ervoor dat de baasjes de zekerheid hebben dat de as die zij ontvangen uitsluitend van hun eigen huisdier is. Na de crematie wordt de as meestal in een urn geplaatst, die de eigenaar kan kiezen op basis van persoonlijke voorkeur.

Gezamenlijke crematie 

Een gezamenlijke dierencrematie is een proces waarbij meerdere huisdieren tegelijkertijd worden gecremeerd. In dit geval worden de dieren niet apart gehouden tijdens de crematie, waardoor het niet mogelijk is om de as van een specifiek huisdier terug te krijgen. Na de crematie wordt de verzamelde as vaak op een speciale plek uitgestrooid, zoals een dierenbegraafplaats of een herdenkingsveld. Deze optie is meestal goedkoper dan een individuele dierencrematie.

Het crematieproces 

Het crematieproces bestaat uit verschillende stappen, van het ophalen van het lichaam tot het teruggeven van de as aan de eigenaar. 

Ophalen van je huisdier

Wanneer een huisdier overlijdt, bieden veel dierencrematoria een ophaaldienst aan om het lichaam van je huisdier op te halen. Dit kan gebeuren bij je thuis of bij de dierenarts. De ophaaldienst zorgt ervoor dat je huisdier op een respectvolle en zorgvuldige manier wordt vervoerd naar het crematorium. Dit biedt eigenaren verlichting in een moeilijke tijd, omdat zij zich geen zorgen hoeven te maken over het transport van hun overleden huisdier. Na het ophalen wordt het huisdier voorbereid voor de crematie volgens de regels en wensen van de eigenaar.

Voorbereiding dierencrematie

Het lichaam van je huisdier wordt voorbereid voor crematie. Dit kan onder andere het reinigen van het lichaampje en/of het verwijderen van eventuele persoonlijke bezittingen zoals halsbanden omvatten. Geef bij het dierencrematorium je wensen aan.

Verwerken van de as 

Na een dierencrematie wordt de as van het huisdier zorgvuldig verzameld en verwerkt. Bij een individuele crematie wordt de as van het dier gescheiden gehouden van die van andere dieren. Na de crematie wordt de as gezeefd om eventuele grotere botfragmenten te verwijderen en vervolgens fijn gemalen tot een homogene substantie. Bij een gezamenlijke crematie wordt de as van alle dieren die samen gecremeerd zijn, gecombineerd. Deze as wordt meestal niet aan de eigenaar teruggegeven, maar wordt in plaats daarvan uitgestrooid op een speciale gedenkplek, zoals een dierenbegraafplaats of herdenkingsveld.

Veelgestelde vragen over dierencrematie 

Wat is het verschil tussen individuele en gezamenlijke crematie? 
Bij individuele crematie wordt je huisdier apart gecremeerd en ontvang je de as terug. Bij gezamenlijke dierencrematie worden meerdere huisdieren samen gecremeerd en krijg je de as van je huisdier niet terug.

Hoe lang duurt het crematieproces? 
Het crematieproces kan enkele uren duren, afhankelijk van de grootte van het dier en de gekozen crematieoptie. 

Kan ik aanwezig zijn bij de crematie van mijn huisdier? 
Veel crematoria bieden de mogelijkheid aan eigenaren om aanwezig te zijn bij de crematie. Informeer bij het crematorium naar de beschikbare opties. 

Wat gebeurt er met de as van je huisdier na de crematie? 
De as wordt verwerkt en geplaatst in een urn of een ander herdenkingsobject naar keuze van de eigenaar. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de as te bewaren, terwijl anderen ervoor kiezen om de as uit te strooien op een speciale plek.

Zijn er milieuvriendelijke opties voor dierencrematie? 
Ja, sommige crematoria bieden milieuvriendelijke opties aan, zoals biologische urnen of eco vriendelijke crematieprocessen. 

Hoeveel kost een dierencrematie?
De kosten voor een dierencrematie variëren afhankelijk van de gekozen methode en het soort dier. Een collectieve crematie, waarbij meerdere dieren samen worden gecremeerd, kost gemiddeld tussen de €40 en €100. Een individuele crematie, waarbij het huisdier apart wordt gecremeerd zodat de eigenaar de as kan ontvangen, is duurder en de prijs hangt ook af van de grootte van het huisdier.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje