0
Terug naar overzicht

Wat moet je doen met een overleden huisdier?

02/07/2025
Marcel Okon
Delen:
Wat moet je doen met een overleden huisdier?

Wanneer een geliefd huisdier overlijdt, is het verlies vaak overweldigend. Naast het verdriet moet je ook nadenken over wat je met het dier moet doen. In Nederland zijn hier duidelijke regels voor. In dit artikel lees je wat je mag en moet doen met een overleden huisdier volgens de Nederlandse wetgeving.

Wat moet je doen met een overleden huisdier volgens de wet- en regelgeving in Nederland?

Wetgeving rondom overleden huisdieren

Volgens artikel 3.5 van de Wet zijn gemeenten verplicht regels op te stellen voor het verwijderen van overleden gezelschapsdieren. Dat betekent dat je als eigenaar een aantal mogelijkheden hebt:

1. Afgeven bij de gemeente

Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om een overleden huisdier af te geven. Vaak kan dit bij een speciaal inzamelpunt. Informeer bij je eigen gemeente naar de exacte regels en locaties waar je terecht kunt. We nemen Rotterdam als voorbeeld. In Rotterdam kun je een overleden huisdier afgeven bij de gemeente. De gemeente Rotterdam zal het dier ophalen en naar een erkende verwerker sturen voor destructie. 
Dit kun je als volgt doen:

  1. Maak een melding bij de gemeente. Je kunt de gemeente informeren over het overleden huisdier via de MeldR-app, online of telefonisch. 
  2. Of neem contact op met de dierenambulance als je het dier in een openbare ruimte hebt gevonden. 
  3. De gemeente zal het dier zo snel mogelijk ophalen en het verder netjes afhandelen. 

2. Laten cremeren

Een veelgekozen optie is om het huisdier na overlijden te laten cremeren. Dit kan bij een erkend dierencrematorium. Op de EU-lijst van erkende verbrandingsbedrijven kun je vinden welke crematoria officieel zijn goedgekeurd. Je kunt kiezen voor een individuele crematie of een collectieve crematie. Lees hier meer over dierencrematies.

Crematie in het buitenland

Wil je je huisdier in een ander EU-land laten cremeren? Dan moet je vooraf toestemming vragen aan de veterinaire dienst van het land van bestemming. Iedere lidstaat heeft zijn eigen procedures, dus begin tijdig met de aanvraag.

3. Begraven op een dierenbegraafplaats

Er zijn in Nederland diverse dierenbegraafplaatsen waar je je huisdier respectvol kunt laten begraven. Hier wordt vaak gezorgd voor een mooie, rustige omgeving en zijn er mogelijkheden om het graf te voorzien van een persoonlijk grafmonument. Twijfel je over crematie of begraven? Lees dan de voor- en nadelen hier.

4. Begraven in je eigen tuin

Je mag je huisdier ook in je eigen tuin begraven, mits je je aan een aantal regels houdt. Het graf moet minimaal 75 centimeter diep zijn, en het dier mag geen risico vormen voor de volksgezondheid, diergezondheid of het milieu. Begraven mag alleen op eigen grond, dus niet in een huurwoning zonder toestemming. Houd er rekening mee dat sommige gemeenten aanvullende voorwaarden kunnen stellen. Op onze website lees je meer over het begraven van je huisdier in eigen tuin

Speciale regels voor hobbydieren

Voor hobbydieren zoals paarden, schapen, hangbuikzwijntjes, bokjes en kippen gelden strengere regels. Deze dieren vallen onder de regelgeving voor landbouwhuisdieren. Dit betekent dat ze doorgaans moeten worden opgehaald door een erkend destructiebedrijf of onder specifieke voorwaarden mogen worden begraven.

Dus wat zijn de opties?

Bij het overlijden van een huisdier kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kunt het dier afgeven bij de gemeente, laten cremeren bij een erkend crematorium, laten begraven op een dierenbegraafplaats of zelf begraven in je eigen tuin onder bepaalde voorwaarden. Elke optie heeft zijn eigen regels, kosten en gevoelswaarde.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje