0
Terug naar overzicht

Veilige oversteek voor ruim 25.000 padden dankzij vrijwilligers

12/05/2025
Marcel Okon
Delen:
Veilige oversteek voor ruim 25.000 padden dankzij vrijwilligers

Tijdens de jaarlijkse paddentrek helpen honderden vrijwilligers padden veilig oversteken – en met succes: in 2025 werden meer dan 25.000 padden gered door de 'paddenrapers'. Al bijna dertig jaar zetten vrijwilligers van de Dierenbescherming zich in om deze kwetsbare amfibieën te beschermen tijdens hun gevaarlijke tocht naar het water. In 2025 resulteerde dat in een recordaantal van 25.414 veilig overgezette padden – een stijging van maar liefst 36% ten opzichte van het jaar ervoor.

Waarom padden de weg oversteken

Na hun winterrust ontwaken padden uit hun schuilplekken en trekken ze naar het water waar ze ooit zelf als paddenvisje begonnen zijn. Deze jaarlijkse tocht, de zogeheten paddentrek, vindt meestal plaats tussen februari en april. De exacte start is afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. In 2025 liet de regen lang op zich wachten en waren de nachten vaak nog te koud, waardoor de paddentrek later op gang kwam. Toch werd op 21 maart in Scheveningen een recordaantal padden gered. De paddentrek eindigde begin april.

Het ontstaan van de paddenhulp

De inzet voor deze dieren begon eind jaren ’90 in Den Haag. Bewoners van de Laan van Poot klaagden toen over gladde wegen – de oorzaak bleek een trieste: massaal doodgereden padden. In maart 1997 startte de Dierenbescherming met het inzetten van vrijwilligers om deze dieren tijdens hun trektocht veilig naar de overkant van de weg te helpen. Wat begon op één locatie, groeide uit tot een landelijk initiatief. Vandaag de dag zijn de zogeheten paddenwerkgroepen nog altijd actief, met name in de provincies Zuid-Holland, Drenthe en Gelderland. Bijna 500 toegewijde vrijwilligers gaan in de schemering op pad met een zaklamp om padden veilig de weg over te helpen. Ze speuren bermen af, verzamelen padden voorzichtig op en brengen ze naar het poeltje waar ze instinctief naartoe willen.

Kleine inzet, groot verschil

De inzet van deze vrijwilligers is letterlijk van levensbelang. Elke pad die veilig aankomt bij zijn voortplantingsplek draagt bij aan het behoud van de soort. Bovendien zorgt de jaarlijkse paddenactie voor bewustwording over het belang van kleine wilde dieren in onze ecosystemen. Misschien zie je zelf elk voorjaar padden oversteken in je buurt, of ben je benieuwd of er in jouw regio ook een paddenwerkgroep actief is. Aanmelden als 'paddenraper' kan hier.

Bron: Dieren Bescherming

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje