Een troostkaart sturen na het verlies van een huisdier is een klein, maar waardevol gebaar dat veel steun kan bieden. Het laat zien dat je met de ander meeleeft en het verlies van hun dier erkent. In dit artikel delen we waardevolle tips voor het schrijven en versturen van een troostkaart aan iemand die afscheid heeft moeten nemen van een geliefd huisdier.
Een troostkaart versturen na overlijden huisdier: tips
Waarom een troostkaart sturen bij het overlijden van een huisdier?
Rouw om een huisdier kan veel impact hebben. Toch wordt dit verdriet niet altijd volledig begrepen of erkend door de omgeving. Juist daarom kan een troostkaart veel troost bieden. Je geeft de ander het gevoel dat hij of zij niet alleen staat in het verdriet, en dat de band met het dier waardevol en bijzonder was. Het sturen van een kaart is een eenvoudige, maar oprechte manier om medeleven te tonen. Het laat zien dat je bewust stilstaat bij het verlies en dat je de tijd hebt genomen om iets persoonlijks te schrijven. Zo’n gebaar blijft vaak nog lang in het geheugen van de ontvanger hangen.
Wat schrijf je op een troostkaart voor het verlies van een huisdier?
Veel mensen vinden het lastig om de juiste woorden te vinden. Wat zeg je in zo’n situatie? Moet je het verdriet benoemen, of juist de mooie herinneringen ophalen? Er is geen vaste regel, maar een paar richtlijnen kunnen helpen:
-
Houd het oprecht en persoonlijk. Je hoeft geen lange tekst te schrijven. Een eenvoudige zin als “Ik denk aan je” of “Wat een gemis…” kan al genoeg zijn.
-
Geef erkenning aan het verdriet. Bijvoorbeeld: “Ik weet hoeveel [naam dier] voor je betekende.”
-
Deel een herinnering. Als je het dier ook kende, benoem dan een moment dat je is bijgebleven: “Ik zie [naam dier] nog zo enthousiast naar de deur rennen als ik op bezoek kwam.”
-
Gebruik eventueel een passende quote of gedichtje. Iets kleins dat raakt of troost biedt, bijvoorbeeld:
“Soms zijn het de kleinste schatten die de grootste leegte achterlaten.” Of neem eens een kijkje op onze quotespagina of gedichtenpagina voor inspiratie.
Kleine details maken het nog persoonlijker
Sommige mensen voegen iets symbolisch toe aan de troostkaart: een droogbloemetje, een kleine foto van het dier, een pootafdrukje of een herinneringsfoto. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het kan de kaart extra warm en uniek maken. Net als een kort versje, of een herinnering aan het dier waar de ontvanger zich in herkent.
Wanneer en hoe verstuur je de troostkaart?
Het is mooi als de kaart binnen een paar dagen na het overlijden wordt verstuurd, maar hier zijn geen vaste regels voor. Neem indien nodig dus vooral de tijd om een kaart te schrijven waar jij je goed bij voelt. Een handgeschreven kaart per post voelt persoonlijk en betrokken aan. Het laat zien dat je bewust de tijd en moeite hebt genomen voor dit gebaar. Woont de persoon dichtbij, dan kun je de kaart eventueel persoonlijk afgeven. Vraag eerst of hij of zij behoefte heeft aan bezoek. In sommige situaties – bijvoorbeeld wanneer je ver weg woont – is een bericht via de app of social media uiteraard ook al heel waardevol.
Op zoek naar een passende troostkaart?
Wil je iemand troost bieden na het verlies van een geliefd huisdier? In onze webshop vind je diverse troostkaarten en troostgeschenken die je kunt sturen naar iemand die een huisdier heeft verloren. Bekijk de kaarten in onze webshop.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.